Overzicht

Cultuur en steden

's-Hertogenbosch

's-Hertogenbosch is de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. Met een bevolking van 107.870 is het naar inwonertal de vierde stad van Noord-Brabant, na Eindhoven, Tilburg en Breda. De hele gemeente telt zo'n 150.000 inwoners. De stad is verder een bisschopszetel en een voormalige garnizoensstad.

's-Hertogenbosch is vooral bekend vanwege de enorme en prachtig gebouwde Sint-Janskathedraal, een hoogtepunt van de late Brabantse gotiek. Het is een groot kerkgebouw met de titel van kathedraal omdat het de zetel is van de bisschop van 's-Hertogenbosch. In de Sint-Jan staat het genadebeeld van Onze Lieve Vrouwe van 's-Hertogenbosch (de Zoete Moeder).

In de binnenstad van de stad zijn ook nog andere kerken te vinden. Dat zijn de Sint-Jacobskerk in de Bethaniëstraat, de Sint-Jacobskerk aan het Jeroen Boschplein en de Sint-Catharinakerk aan het Kruisbroedershof. In de kerk aan het Jeroen Boschplein is nu het Jheronimus Bosch Art Center gevestigd, deze is niet meer in dienst als kerk i.t.t. de Sint-Catharinakerk.

Het middeleeuwse stadscentrum van 's-Hertogenbosch is een van het oudste en meest complete van Nederland. De binnenstad is het grootste omwalde gebied van het land.

Hilvarenbeek

Hilvarenbeek is een leuke plaats met een sfeervol Vrijthof en een paar musea en historische monumenten. Boek bijvoorbeeld een verrassende rondleiding door het Likeur en Fris museum.  Diverse horecagelegenheden staan garant voor een geslaagd avondje uit en de winkels bieden een gevarieerd aanbod.

Tilburg

Zelf vinden de Tilburgers hun stad de mooiste van het land. Een bezoek aan Tilburg is inderdaad de moeite waard. Al was het alleen maar voor het Natuurmuseum Brabant en het bekende Textielmuseum,  waar het glorierijke textielverleden naadloos overloopt in het heden. Maar u kunt hier ook terecht voor bioscopen, theater en restaurants.

Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen en barst van de cultuur en historie. Natuurlijk is het hier uitstekend winkelen en ook qua culinaire verzorging zit u goed. Het centrum van Antwerpen telt een groot aantal musea, zoals het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Diamantmuseum, het ModeMuseum, het Rubenshuis en het prachtige Museum aan de Stroom (MAS).

De stad ligt grotendeels op de rechteroever van de Schelde en heeft een uitgestrekt havengebied met internationaal vrachtvervoer. Het is na Rotterdam de tweede haven van Europa. Van groot economisch belang is de petrochemische bedrijvigheid bij Antwerpen. De stad is ook een wereldcentrum voor diamanthandel.

Breda

Breda is een prachtige stad in de provincie Noord-Brabant. De stad kenmerkt zich door de bourgondische levensstijl die overal is terug te vinden. Denk aan de historische binnenstad met de gezellige terrasjes en unieke sfeer. Neem een kijkje in de grote kerk, het mausoleum van het Koninklijk Huis. Hier vind je ook een groot aanbod aan schitterende kunstwerken die overal in de kerk te vinden zijn.

Overweeg ook zeker een boottocht over het water, een mooie manier om al varend de stad te verkennen. Langs de kade zijn er genoeg terrassen te vinden om even aan wal te gaan voor een lekkere lunch of een verkoelend drankje. De binnenstad van Breda is uitgeroepen tot beste binnenstad van Nederland, en met reden! Je kan hier eindeloos ronddwalen en alle historie op je in laten werken, terwijl het hedendaagse leven zorgt voor een prachtige mix. Er zijn namelijk ontelbaar veel eetcafés en restaurants waar je heerlijk kunt eten. Daarnaast bevinden ook de shopaholics zich in een walhalla met een groot aanbod aan winkels en leuke boetiekjes. 

Ook voor de cultuurliefhebbers is er genoeg te beleven! In de stad bevindt zich een scala aan eeuwenoude monumenten, interessante musea en indrukwekkende kerken en kloosters! Bezoek de voormalige koepelgevangenis en kom alles te weten over de historie van Breda in het Stedelijk Museum. Kortom, geen moment te vervelen in de levendige en actieve stad Breda!

Bekijk ook